Motor Teknolojileri Alanı

30.12.2012 11368

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Motorlu araçlar sektörü, Dünyada ve Türkiye'de yük ve insan taşıma amacına yönelik olarak karayolunda hareket etmek üzere imal edilmiş olan araçları kapsayan lokomotif sektörlerden biridir. Motorlu araçlar sektörü ana ve yan sanayi olmak üzere iki bölüme ayrılır.

Motorlu araçlar sektörünün Dünya ekonomilerindeki lokomotif sektör olma özelliği, ekonomin diğer sektörleri ile olan organik olan ilişkisine dayanmaktadır. Bu sektör, demir çelik, petrokimya, lastik, elektrik-elektronik gibi sektörlerdeki teknolojik gelişmelerin sürükleyicisidir. Turizm alt yapı, inşaat, ulaştırma ve tarım sektörlerinin gereksinim duyduğu her çeşit motorlu araç sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu nedenle, sektördeki değişimler ekonominin tümünü yakından etkilemektedir.

Bugün dünyada motorlu araçlar sektörünün ürettiği motorlu araç sayısı yaklaşık 58 milyon civarındadır. Bu araçların yaklaşık 41 milyon adedi otomobil, 17 milyon adedi kamyon, otobüs, çekici gibi ticari araçlardır. Dünya motorlu araç üretiminin % 70'i Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ülkeleri ve Japonya tarafından yapılmaktadır. Dünyada en büyük motorlu araç üreticisi olan ülke 8,4 milyon adet ile Japonya'dır. Dünyada 1000 kişiye düşen araç sayısı 1162dır. Türkiye'de bu sayı 111, Avrupa Birliği ülkeleri ise 534'tür.

Türkiye'de motorlu araçlar sektörünün kuruluşu yakın bir geçmişe dayanmasına rağmen hızlı bir gelişme göstererek ülkemizde 3. büyük sektör konumuna gelmiştir. Türkiye'de motorlu araçlar sektöründe; ana sanayide 17. yan sanayide ise 1000 civarında firma faaliyet göstermektedir. Sektör doğrudan ve dolaylı olarak 500.000 kişiye iş olanağı sağlamaktadır.

Türkiye'deki motorlu araçlar sektörü, üretimde ulaşılan kalite süreci ve yüksek verimlilik nedeniyle uluslararası pazarlar için yeni bir üretim merkezi haline gelmiş bulunmaktadır. Otomotiv sektöründe teknolojik yenileme yatırımları yanında kişi başına yılda ortalama 50 saat eğitim verilmektedir. Otomotiv her geçen gün teknolojiye, insan kaynaklarına, bilgiye ve kalite eğitimine daha fazla yatırım yapmaktadır.

Türkiye'deki motorlu taşıtlar sektöründe faaliyet gösteren firmalar gelişmelere ayak uydurabilmek ve rekabetçi üstünlüklerini sürdürebilmek için dünyada uygulanan modern üretim yöntemlerini ve yöntem sistemlerini kullanmaktadır. Bu nedenle ülkemizdeki motorlu taşıtlar sektörü ana ve yan sanayisi ile birlikte çok önemli bir gelişme potansiyelini yakalamış ve büyük ihracat kapasitesine erişmiştir. Bunun sonucu olarak Türkiye'deki motorlu araçlar sektörünün çok kısa bir süre içinde 500 bin araç ihraç edebilecek düzeye gelmesi ve gelecekte başta Avrupa olmak üzere dünyanın alternatif araç ve yedek parça üretim merkezi olması öngörülmektedir.

Alanın Altında Yer Alan Meslekler

Otomotiv elektro-mekanikerliği

Otomotiv gövdeciliği (Karosericilik ve kaportacılık)

Otomotiv boyacılığı

İş Makineleri Bakım ve Onarımcılığı

Tarım Makineleri bakım ve Onarımcılığı

Meslek Elemanında Aranan Özellikler

Motorlu araçlar sektöründe çalışmak isteyenlerin; duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getiri durumda, ellerini ustalıkla kullanabilen, yaratıcı, titiz, bedenen ve ruhsal açıdan sağlıklı, göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilme yeteneğine sahip, analiz ve yorum yapabilen, sorun çözme yeteneğine sahip, takım ve ekip çalışmasına yatkın olan kimseler olmaları gerekir.

Bu alandaki mesleklerde çalışacak kişilerde,

Matematiksel yetenek,
Fen bilimlerine meraklı,
Mekanik problem çözebilen,
Ellerini ustalıkla kullanabilen,
Mekanik ve göz el koordinasyonu yeteneği olan,
Sabırlı ve dikkatli,
Yorum ve analiz yeteneği olan,
Temiz ve düzenli çalışan, kişiler olmaları gerekir.

İŞ BULMA İMKANLARI

Motorlu araç üretimi yapan fabrikalarda, otomotiv yetkili servislerinde, bakım ve onarım işletmelerinde, kamu ve özel servis ve bakım atölyelerinde, motorlu araçlar sektörü ile ilgili çeşitli işletmelerde iş bulabilirler. Ayrıca bu meslek elemanları kendi iş yerlerini açabilirler.